Nieuws Archief 2015

ZV Hydra kroont nieuwe clubkampioenen

Het weekend van 12 en 13 december stond bij zwemvereniging Hydra weer in het teken van haar jaarlijkse clubkampioenschappen. Deze wedstrijd, een favoriet onder de zwemmers, geeft de kans om onderling te strijden wie de beste zwemmers van de vereniging zijn. Er zijn medailles te halen in de eigen leeftijdscategorie en iedereen, ongeacht de leeftijd, maakt kan om algemeen clubkampioen te worden. Uiteindelijk bleken bij de wedstrijdgroep Silke van de Weijer en Rens Martens de gelukkigen. Bij de recreantzwemmers mochten Suus Bontrup en Thijs van de Weijer de hoogste plek van het podium bestijgen.

V.l.n.r. Rens Martens, Suus Bontrup, Thijs van de Weijer en Silke van de Weijer.

De clubkampioenschappen worden in twee dagen gezwommen, zodat de wedstrijdzwemmers die in totaal 4 afstanden moeten zwemmen, er het beste uit kunnen halen. Op zaterdagmiddag mochten zij zich klaarmaken voor de 100m schoolslag en de 100m vlinderslag. Dat er aan motivatie niets ontbrak bleek wel uit de tussenstand waarbij meer dan de helft van alle afstanden resulteerde in nieuwe persoonlijke records.

Dag twee van de clubkampioenschappen begon zondagmiddag om 2 uur, waarbij de wedstrijdgroep vergezeld werd door de aankomende talenten van de recreanten. Zij mochten aantreden voor de schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Afhankelijk van de leeftijd moesten zij 25 of 50 meter zwemmen. De vlinderslag mochten zij vandaag overslaan omdat deze niet wordt meegeteld bij de uitslag. De wedstrijdgroep had voor vandaag nog de 100m rugcrawl en het koningsnummer, de 100m vrije slag op het programma staan.

Voor de recreanten was het weer even wennen aan alle officials in wit tenue die zij aan het bad aantroffen, maar ook onder de druk van een officiële wedstrijd, hebben zij uitstekend gepresteerd. Er zijn bijna alleen maar nieuwe persoonlijke records gezwommen. Dat is elk jaar weer het leuke aan de clubkampioenschappen dat deze onderlinge strijd het beste in de zwemmers, recreant én wedstrijdzwemmer, naar boven haalt.

Terwijl er druk geteld werd door de jury, werd de wedstrijd in afgesloten met een aantal estafettes, waarna alle zwemmers zich konden gaan omkleden. In een bomvolle kantine van sportcentrum Fitland zaten de ouders en grootouders al in spanning te wachten op de uitslag. De recreanten waren als eerst aan de beurt. Daar mocht bij de meisjes Suus Bontrup (2006) de grootste beker mee naar huis nemen, gevolgd door Anna-Roos Reijnders (2008) en Moïs Baggermans (2006). Bij de jongens was de eer aan Thijs van de Weijer (2007) die zijn leeftijdgenoot Daniël van Dijk en Niels Swinkels (2000) voor bleef.

Bij de wedstrijdgroep wordt de algemeen clubkampioen bepaald a.d.h.v. de limieten voor de Brabantse kampioenschappen. Wie er het dichtste bij zit, mag zich clubkampioen noemen. Dit jaar was de eer aan Silke van de Weijer (2003) en Rens Martens (2002). Het podium werd bij de dames aangevuld door Pleun de Rooi (2004) en Silke Aben (2001) en bij de heren door Cas de Groot (2002) en Brian van Gennip (2000). Voor Silke was dit de derde keer op rij dat zij zich clubkampioen mag noemen, en gezien zij opgeteld maar liefst 25 seconden onder de Brabantse limieten bleef, mag zij terecht de wisselbeker houden.

Aftermovie

Wedstrijdzwemmer Erwin van Lieshout maakte voor Hydra een gave aftermovie van de clubkampioenschappen. Kun jij jezelf spotten?


Foto's en uitslagen

ZV Hydra zet zwemmend Gemert op de kaart tijdens Zuid Nederlandse Sprint Kampioenschappen

In het weekend van 28 en 29 november stond het Eindhovense Pieter van den Hoogenband zwemstadion in het teken van de Zuid Nederlandse Sprint Kampioenschappen. In het totaal deden 60 verenigingen uit Brabant, Zeeland en Limburg mee. Uiteraard was ook ZV Hydra uit Gemert aanwezig met een grote ploeg.

Van de 51 wedstrijdzwemmers die in de wedstrijdploeg van ZV Hydra aan wedstrijden deelnemen, hadden er 20 de limiet voor deelname gehaald. De meeste zelfs voor meerdere afstanden, zodat er 26 persoonlijke starts waren en nog 5 estafetteploegen. Met deze aantallen heeft Gemert een ploeg die met aantal zwemmers op nummer 9 in de ranglijst staat. Hier mee laat ZV Hydra vele grote verenigingen achter zich.

In de mooie ambiance van het bad in Eindhoven waren de verwachtingen voor de zwemmers van ZV Hydra hoog gespannen. Debutante Pleun de Rooi was de eerste Hydra zwemster die aan de start verscheen op de 50m vlinderslag. Zij zwom maar ‘even’ een tijd van 40.71, waarmee ze haar PR met 3.5 seconde verbeterde. Dit gaf een verwachting voor de hele wedstrijd.

Op de 50m vlinderslag waren Jenske Aben, Silke Aben, Silke van de Weijer en Lisanne van Gennip aan de beurt. Zussen Jenske en Silke Aben wilde net iets te graag en bleven daardoor net boven hun persoonlijk record steken. Silke van de Weijer zwom wel een PR maar was te gefocust om de 3e plaats te halen, waardoor ze net op het laatst een klein steekje liet vallen en genoegen moest nemen met de (meest vervelende) 4e plaats. Lisanne zwom een prima race en tegen de verwachting in tikte ze net 0.1 seconde boven haar tijd aan. Wel heeft ze met deze tijd haar limiet voor volgend jaar veiliggesteld.

Op de 50m rugslag was het nu de beurt aan onze jongste deelnemer; Bjarn Martens zwom zeer gedisciplineerd naar een goede 4e plaats en een nieuw persoonlijk record. Zijn broer Rens kon dus op de rugslag niet achter blijven en hij haalde maar liefst 1.5 seconde van zijn PR af. De coaches werd geen rust gegund want direct hierna kwam Silke van de Weijer weer aan de start; dit keer voor de 50m vrije slag. Met lange slagen en grote “klappen” eindigde ze in een tijd die bijna 2 seconde sneller was dan ooit tevoren. Wederom bleek dit die vervelende plaats net naast het podium op te leveren.

De 100m wisselslag heren was het volgende programma voor Bjarn Martens, Rens Martens en Cas de Groot. Hier kwam een klein smetje in de reeks successen. Door een klein foutje (zeg maar gerust vergissing) moest Rens het zonder tijd stellen. Cas en Bjarn zwemmen wel (weer) hun eigen tijd uit de boeken. Tot slot van het individuele gedeelte stond voor Silke van de Weijer nog de 50m schoolslag op het programma. Hierin is ze heel erg aan het groeien dus was de focus 110%, maar helaas bleek hier een over focus en net geen PR.

In de loop van de middag waren de estafettezwemmers ook op het zwembad gearriveerd. Na nog even rustig te hebben ingezwommen gingen ploeg 1: Jeroen van den Corput, Niels de Jong, Mathieu van der Ven en Niek Kouwenberg en ploeg 2: Roger de Veth, Rens Martens, Cas de Groot en Brian van Gennip naar de start voor de 4x50m vrije slag estafette. Beide estafetteploegen weigerde voor elkaar onder te doen. Onderling waren scherpe doelen gesteld en het resulteerde voor beide ploegen in mooie tijdsverbeteringen. Startzwemmer Roger de Veth zwom als opening maar even een PR om de ploeg op gang te helpen.

Tot slot van de zaterdag kwam de dames estafetteploeg aan te start om de dag knallend af te sluiten. Sharon Snijders, Lisa de Groot, Silke van de Weijer en Pleun de Rooi hadden grootse plannen voor de 4x50m wisselslag. Sharon opende met een PR en Lisa, Silke en Pleun volgde goed, met als resultaat een nieuw persoonlijk record voor deze ploeg op de klokken.

De balans na de eerste dag was het hele blije gevoel van de vele PR en geweldige resultaten. De leermomentjes voor de coaches waren genoteerd en zullen onderdeel van de trainingen worden. Met een tevreden gevoel vertrok de karavaan weer richting Gemert om positief naar de zondag te kijken.

De zondag bleek de brug in het bad niet op de juiste plaats te liggen. Gelukkig werd dit gecorrigeerd en bleef een debacle zoals in 2014 uit. Wel mochten de zwemmers en massaal mee gereisde supporters even wachten totdat Bjarn Martens, Brian van Gennip, Cas de Groot, Rens Martens en Niek Kouwenberg mochten openen op de 50m vlinderslag. Met dit programma lieten de ZV Hydra zwemmers meteen een visite kaartje achter. Allen verpulverde hun PR met minimaal 1 seconde. Niek liet ook de 29-seconde grens achter zich.

Op de 50m rugslag dames werd ZV Hydra vertegenwoordigd door Sharon Snijders, Pleun de Rooi en Silke van de Weijer. Sharon had als startzwemster op de estafette op zaterdag al een PR gezwommen, maar kon het toch niet laten om dit zondag nogmaals aan te scherpen.

Het snelste nummer voor de heren is de 50m vrije slag en hier zagen we Bjarn Martens, Rens Martens en Cas de Groot aan de start. Alle drie zwommen ze een persoonlijk record en Rens wist de magische 30-seconde grens te doorbreken. Het leek wel een grote PR parade voor ZV Hydra. Er was nog geen einde aan want ook op de 100m wisselslag zou Silke van de Weijer haar beste tijd verbeteren, alsook Rens Martens op de 50m schoolslag.

De vraag was nu alleen wat de estafette ploeg nog zouden kunnen betekenen. De senioren ploeg van de 4x50m wisselslag (Erwin van Lieshout, Wouter Wessels, Niek Kouwenberg en Mathieu van der Ven) had er zin in om het resultaat van de zaterdag minimaal te evenaren. Ondanks dat de start een beetje vals leek, bleek een diskwalificatie uit te blijven. Mooie overnames zorgde ervoor dat de inschrijftijd werd verbeterd.

De jongensploeg (Niels Saes, Rens Martens, Cas de Groot en Sander van Dijck) hadden kans op de 3e plaats. Dit wilde ze natuurlijk zwaar bevechten en Niels opende met een vette PR waarmee de toon was gezet. Na aanvankelijk een hevige strijd trok ZV Hydra goed door en kon ‘met overmacht’ een 2e plaats behalen. Dolblij was de ploeg met zilver. Er was dit kampioenschap (helaas) nog geen medaille in de wacht gesleept, maar nu konden we een heel trotse en blije ploeg op het podium zien.

Zilveren estafetteploeg v.l.n.r. Sander van Dijck, Rens Martens, Cas de Groot, Niels Saes

De coaches zijn zeker tevreden over de resultaten en dus ook over de zwemmers. Met een 5e plaats in het PR klassement mag ZV Hydra zich toch wel rekenen tot een kwalitatief goede wedstrijdgroep. Uiteraard gaat Hydra door om nog meer progressie te halen en wordt de doelstelling (promotie in 2016) vastgehouden. Zoals dit weekend weer bleek zal het aan de zwemmers niet liggen.

Bekijk hier de gezwommen tijden

12 Hydra zwemmers geslaagd voor hun zwemdiploma

Op zaterdag 21 november 2015 werd er weer afgezwommen bij zwemvereniging Hydra. Deze middag waren er 12 zwemmers die op mochten voor hun zwemdiploma. Er waren zwemmers voor alle diploma’s die je bij Hydra kunt halen, dus werk aan de winkel voor de trainers en examinatoren om alles in goede banen te leiden.

Onder toeziend oog van examinator Inge Fransen hebben de jonge zwemmers laten zien wat zij bijgeleerd hebben in de afgelopen maanden door alle opdrachten netjes en foutloos uit te voeren. Complimenten waren er voor zowel de trainers als de zwemmers, want het hele programma werd ruim binnen de gestelde tijd afgerond. Het mag dan ook niet als een verrassing komen dat alle twaalf de zwemmers na het omkleden hun nieuwe zwemdiploma in ontvangst mochten nemen.

De geslaagden zijn:
Diploma B: Cas Luursema en Mats van Zeeland
Diploma C: Billie Baggermans en Marieke Jans
Zwemvaardigheid 1: Joost en Pleundert van Amstel, Suus Bontrup en Yara Hagens
Zwemvaardigheid 2: Anna Roos Reijnders
Zwemvaardigheid 3: Moïs Baggermans, Saar Bontrup en Daisy van der Zanden

Bij Hydra kunnen de kinderen voordelig de zwemdiploma's B en C en zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3 halen. Voorwaarde hiervoor is dat het kind zwemdiploma A al op zak heeft. Het diplomazwemmen is elke zaterdag van 16:00 tot 17:00 uur, waarbij ze worden begeleid door een ervaren kader.

Hydra hanteert geen wachtlijst en geïnteresseerden kunnen direct vrijblijvend meezwemmen. Kom gerust een keer langs om te kijken en een keer mee te zwemmen.

Zwemvereniging Hydra pakt de koppositie in de competitie.

Zondag 15 november was Fitland in Gemert het strijdtoneel van de 2e competitiewedstrijd voor ZV Hydra. Voor Hydra kwamen 45 zwemmers aan de start. De doelstelling voor dit seizoen was het duidelijk verbeteren van de prestaties van vorig seizoen en daarmee promotie naar de 1e klasse district te bewerkstelligen. Bij aanvang van de wedstrijd stond ZV Hydra 3e in de ranglijst.

Voor aanvang van de wedstrijd werd door coach Alex Engels het belang van deze wedstrijd nog benadrukt. ZV hydra miste, zoals meestal wel, enkele zwemmers die mogelijk voor de punten zouden zwemmen. Alle zwemmers waren volledig gefocussed en gericht op het doel van de groep.

Direct bij aanvang van de wedstrijd bleek al dat de trainingen hun resultaat af gingen werpen. Tijden werden direct al verbeterd en de coaches begonnen met een heel goed gevoel. Na de pauze bleven de zwemmers PR’s of beste tijd van de afgelopen 2 jaar zwemmen. Diskwalificaties bleven achterwege dus het zag er heel goed uit.

Tijdens de prijsuitreiking voor deze wedstrijd was er regelmatig een volledig Hydra podium. Aan het eind van de wedstrijd waren de coaches helemaal tevreden; het wachten was op de uitslagen van de overige wedstrijden. Wat hadden de “directe” concurrenten gedaan?

De zondagavond kwam hier (helaas) geen duidelijk over, wel was duidelijk dat de zwemmers een heel goede prestatie hadden neergezet. Het duurde tot maandagmiddag tot duidelijk werd dat de directe concurrenten minder goed gescoord hadden dan ZV Hydra. Hydra heeft daarmee de eerste plaats in de competitie overgenomen.

Uiteraard zijn de zwemmers en coaches erg blij en de hoera stemming mag gevierd worden, maar er moet wel met beide voeten op de grond worden blijven gestaan; er zijn nog 3 wedstrijden te gaan. Wel heeft Hydra een heel grote stap gezet in het behalen van de doelstelling.

Op zaterdag 28 en zondag 29 november zal ZV Hydra tijdens de Regionale Kampioenschappen in Eindhoven met een historisch grote groep aan de start verschijnen. Op zaterdag zullen er 16 zwemmers aanwezig zijn met 12 individuele starts en 3 estafette ploegen. Voor de zondag staan er 13 zwemmers met 13 individuele starts en 2 estafette ploegen op het programma. Dit keer zijn er diverse debutanten die de eer van Hydra mee gaan verdedigen.

Wij hopen u na 29 november te kunnen berichten over de geweldige resultaten welke Gemertse zwemmers van ZV Hydra hebben kunnen laten zien op de Regionale Kampioenschappen in Eindhoven.

Ingezonden verslag van het Hydra kamp door Silke & Silke

In het weekend van 18-19-20 september hebben we het jaarlijkse kamp gehad. We kunnen weer terugkijken op een fantastisch weekend met de foto’s en een kort verslag van Silke van de Weijer en Silke Aben:

Het nieuwe seizoen beginnen we altijd met kamp, dit jaar met het thema jungle. Wij houden van grapjes uithalen en zijn daarom dit jaar al vroeg begonnen met de voorbereidingen.

Aan het begin van het kamp werden we ergens gedropt en moesten we de weg naar de kampeer boerderij zien te vinden. Eenmaal aangekomen op de locatie hebben we ons bed uitgekozen en zijn de groepjes bekend gemaakt. 's Avonds begonnen we met het eerste spel waarbij iedereen al meteen erg fanatiek begon.

Het kampvuur was al lekker aan, de perfecte tijd om te beginnen met de eerste grap. Met 50 meter roze tape hebben we de slaapzak van Charlot helemaal ingetaped.

De volgende ochtend werden we na een klein uurtje geslapen te hebben, weer vroeg wakker gemaakt door harde muziek. Na de ochtend gymnastiek stond er al een heerlijk ontbijtje klaar. Die middag hebben we een leuke speurtocht gedaan, met hier en daar een spel tussendoor. Tijdens de speurtocht konden we een lijst met opdrachten uitvoeren om punten te halen voor de groep.

Toen we klaar waren met de speurtocht hadden we nog slagbal op z'n Hydra's gedaan. Je moest nu buikschuiven in plaats van rennen tussen de honken. Na enige tijd gehonkbald te hebben waren de buikschuifbanen met het uiteinde in het kanaal gelegd, waardoor je dus zo het kanaal in schoof.

Allemaal wilde we erg graag even douchen. Net voor dat we in de douche gingen hadden we de shampoo van Charlot verwisseld met een shampoofles gevuld met eieren en peperkoek. Een tijdje later hoorden we een harde gil. En ja hoor dat was Charlot.

De laatste dag hebben we een eindspel gedaan en moesten we puzzelstukjes vinden in een groot vierkant om een puzzel te maken. Na de afsluiting en de bekendmaking op welke plaats je met je groep was geëindigd. Kon iedereen met een terugblik op een erg leuk en gezellig weekend weer naar huis toe.

Dus even samengevat: het kamp was super leuk en gezellig!!
We kijken alweer uit naar volgend jaar.

Silke van de Weijer en Silke Aben

Klik hier voor een leuke foto-impressie van het kamp

Geslaagden diplomazwemmen Hydra

Op zaterdag 11 juli 2015 werd er weer afgezwommen bij zwemvereniging Hydra. Deze middag waren er 13 zwemmers die op mochten voor hun zwemdiploma. Er waren zwemmers voor alle diploma’s die je bij Hydra kunt halen.

Het was voor de jonge zwemmers de laatste kans voor de zomervakantie om aan hun ouders te laten zien dat zij klaar waren voor een weekje naar de zee. Het behalen van alle drie de diploma’s van het Zwem-ABC staat garant voor een veilige vakantie. Gelukkig waren er ook voldoende zwemmers die na het behalen van zwemdiploma C gewoon verder gaan in het zwemmen.

Onder toeziend oog van examinatoren Mandy Bijvelds en Inge Fransen hebben de Hydra-zwemmers laten zien wat zij bijgeleerd hebben in de afgelopen maanden door alle opdrachten netjes en foutloos uit te voeren. Om 17.00 uur was de conclusie dat er uitstekend gezwommen is en mochten alle dertien zwemmers, onder luid applaus van de aanwezige ouders en grootouders, hun zwemdiploma in ontvangst nemen.

De geslaagden zijn:
Diploma B: Britt van der Zanden
Diploma C: Joost van Amstel, Pleundert van Amstel, Daniël van Dijk en Jesper van den Elsen
Zwemvaardigheid 1: Eva van Dommelen en Lieke van Dommelen
Zwemvaardigheid 2: Cas van Rooij, Max Rutten en Thyra de Veth
Zwemvaardigheid 3: Ivar Biermann, Thijs van de Weijer en Anouk van der Zanden

Bij Hydra kunnen de kinderen voordelig de zwemdiploma's B en C en zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3 halen. Voorwaarde hiervoor is dat het kind zwemdiploma A al op zak heeft. Het diplomazwemmen is elke zaterdag van 16:00 tot 17:00 uur, waarbij ze worden begeleid door een ervaren kader.

Hydra hanteert geen wachtlijst en geïnteresseerden kunnen direct vrijblijvend meezwemmen. Kom na de vakantie gerust een keer langs om te kijken. Wij beginnen weer op zaterdag 5 en zondag 6 september.

Data einde seizoen 2014-2015 / begin seizoen 2015-2016

Recreanten & diplomazwemmers

Wedstrijdgroep & kweekvijver

Trimzwemmers

Triatlongroep

Hydra zwemster presteert op de Nederlandse Junioren en Jeugd kampioenschappen.

Donderdag 11 juni t/m zondag 14 juni stond het “Pieter van den Hoogenbandzwemstadion” in Eindhoven in het teken van de strijd tussen de beste zwemmers en zwemsters van Nederland t/m 18 jaar.

Het was ZV Hydra ook gelukt om een zwemster af te vaardigen. Silke van de Weijer die van de winter nog voor 1 x 100 meter naar Amsterdam afreisde had het gepresteerd om voor deze kampioenschappen maar liefst 4 limieten op de kaart te zetten. Vandaar dat zij afgelopen weekend kon knallen op de Nederlandse kampioenschappen.

Een specifieke voorbereiding tussen de Brabantse kampioenschappen 3 weken gelden (waar zij haar limieten had gezwommen) moesten ervoor zorgen dat er weer PR’s in de boeken kwamen. De periodes tussen haar afstanden waren wel erg lang, vandaar dat er werd besloten om elke keer op en neer te rijden tussen Gemert en Eindhoven.

Op zaterdagochtend stond de 100 m rugslag op het programma. Silke was erg gespannen bij de start. Ook in de voorstart ruimte werd de mentale strijd al gevoerd. De spanning zorgde ervoor dat ze net 0.2 seconde boven haar PR zwom. Wat op zich al een hele prestatie is onder druk.
Zaterdagochtend was gebleken dat er weinig zitruimte was voor de zwemmers en coaches. Om niet de “strijd” voor een plekje aan te hoeven gaan had Alex voor Silke en zichzelf klapstoeltjes mee gebracht. Zo hadden zij hun eigen zitplaatsen wat voor rust zorgde. Silke benutte die “rust” om op de 200 m vrije slag een mooie verbetering van haar PR (met 1 seconde) neer te zetten.

De zondag zouden er (buiten mama, opa, broertje en zusje) meer supports zijn. Voor de zaterdag bleek toch het werk (zelfstandig ondernemers) parten te spelen. Na wat uitslapen kwam Silke rond de klok van 11:00 aan de start voor de 200 m wisselslag. Op de rug was het bad toch wat korter dan zij had gedacht en raakte op de rug met haar hoofd de kant. Niet dat ze zich hierdoor uit het veld liet slaan en zette nog even aan om de verloren tijd in te halen. Een mooi PR onder de 3 minuten was het resultaat.

De laatste loodjes wegen het zwaarst maar gelukkig was er een groep trouwe supporters om Silke de zondagmiddag bij te staan. De 100 m vrije slag werd met een heel mooie techniek en een nog mooiere snelheid afgelegd in 1:11.89. Waarmee ze haar PR weer scherper zette.

Het was weer een druk maar heel mooi weekend. Op de vraag van Alex (coach) wat of die NJJK voor Silke zo bijzonder maakt kon ze geen antwoord geven maar stond wel te glunderen met 3 mooie PR’s. Wel vond ze het op de bak met alleen een coach een beetje stilletjes; het zou zo leuk zijn als er meer zwemmers waren. Dit was dus duidelijk een statement naar de collega’s zwemmers en de trainers staf om ervoor te zorgen dat we volgend seizoen geen stoeltjes maar banken mee moeten nemen.

ZV Hydra laat zich weer zien op de Brabantse Zomer Kampioenschappen.

Voor veel zwemmers is de Brabantse zomer kampioenschappen lange baan het doel waar naar toe getraind wordt gedurende het hele jaar. Het was 6 zwemmers van ZV Hydra gelukt om op individuele afstanden aan te mogen treden en te strijden met de beste zwemmers van Zuid Nederland. Ook was er een estafette van de Heren Senioren ingeschreven, maar helaas moest deze vanwege belangrijke afspraken van een zwemmer worden afgelast.

De eerste zaterdag, 23 mei, was het zaak om zoveel mogelijk PR’s te zwemmen. Aangezien er meestal in het 25-meter bad gezwommen wordt, is dit zeker geen makkelijke opgaaf. Aan de start verschenen: Jenske Aben en Silke Aben beide 50m vlinderslag; Cas de Groot en Rens Martens beide 100m rugslag en Silke vd Weijer 50m vlinder, 400m vrij, 100m schoolslag. Voor alle zwemmers gold dat de wil om te presteren aanwezig was. De PR’s kwamen dus ook op de klokken, maar helaas bleven de medailles uit.

Zondag 24 mei was het doel om de goede mentale winnaarsmentaliteit vast te houden en naast PR’s ook technisch goed te blijven zwemmen. Nu kwamen Silke vd Weijer (50m schoolslag, 100m vlinderslag, 200mvrij); Cas de Groot en Rens Martens (200m wisselslag, 100m vrij) en Silke Aben (100m vlinderslag) op de startblokken. Het is onvoorstelbaar dat er weer veel PR’s warden gezwommen ondanks dat het weer erg benauwd was in het bad en de rusttijden tussen de starts wel beperkt was. Vandaag flikte Silke vd Weijer het toch weer bijna om (totaal onverwacht) haar tijd op de 200m vrije slag zo aan te scherpen dat ze maar 0.14 seconde boven de NJJK limiet zit. Dit geeft wel recht op inschrijven voor de Nederlandse Junioren kampioenschappen over 2 weken.

De week tussen de 2 weekenden van de BZK heeft Trainer Alex Engels bewust gekozen om de zwemmers weinig inspannends te laten doen tijdens de trainingen. Dit in de hoop dat een verlengde taper zijn vruchten af zou werpen.

De zaterdag van het 2e weekend was nog niet zoveel te verwachten m.b.t. limieten of medailles. Wel was er (gelukkig) ook een senioren-zwemmer van ZV Hydra bij de deelnemers. Niek Kouwenberg trad samen met Cas de Groot aan op de 50m vlinderslag; Silke Aben had een zware dag: ze ging voor de 200m vlinderslag en de 100m rugslag. Silke vd Weijer had met 2 afstanden (50m vrij en 100m rugslag) een relatieve rustige dag. Rens Martens kwam uit op de 100m schoolslag. Weer regende het PR’s en de eerste medaille werd behaald; Silke vd Weijer zwom op de 100m rugslag een duidelijke limiet voor de NJJK en behaalde daarmee ook de zilveren plak.

Nog één dag te gaan. Op zondag 31 mei waren er zeker nog kansen op limieten voor de NJJK en hopelijk zouden deze dan ook tot medailles leiden. Vandaag een kleine ploeg; Cas de Groot en Niek Kouwenberg streden op de 100m vlinderslag. Silke vd Weijer startte op 50m rugslag, 200m wisselslag en 100m vrij. Dat ook senioren nog PR’s kunnen zwemmen liet Niek zien: hij verbeterde zijn record met maar liefst 6 seconden. We horen hem al zeggen dat dat een heel oude tijd is, maar toen was hij ook een stuk jonger. Silke vd Weijer had de smaak van de limieten te pakken en zwom zowel op de 200m wissel als op de 100m vrij een limiet. Om al haar afstanden van de dag glans te geven pakte ze op de 3e afstand (50m rugslag) het zilver.

Alles bij elkaar een heel goede prestatie van de zwemmers. Zeker gezien dat er maar 2,6 uur per week getraind kan worden en er toch zo een groep zich kan meten met zwemmers die tot 20 uur in de week trainen. Natuurlijk heeft ZV Hydra extra motivatie tot presteren; dit bleek wel uit het aantal supporters die mee naar Eindhoven gingen. Het motto is dan “Ook al heb je geen limiet en kan je zelf niet zwemmen, door mentale steun krijgen de zwemmers vleugels; we doen het samen.”

Het begeleidende corps; Alex Engels, Theo van Wiechen, Haico Martens en Marcel vd Weijer zijn erg tevreden met de uitslag van deze Brabantse Kampioenschappen en hebben weer meer dan genoeg aanknopingspunten om zelf van te leren en mooie trainingen voor komend seizoen op te zetten.

Bekijk hier de uitslagen van de Brantse Zomer Kampioenschappen

Zweminstuif Koningsdag 2015 bij ZV Hydra

Op maandag 27 april heeft Hydra weer voor het achtste jaar een drukbezochte zweminstuif georganiseerd. Met meer dan 40 basisschoolleerlingen uit Gemert-Bakel e.o. was het weer een spetterende ochtend bij Fitland in Gemert.

Wedstrijden waarin de schoolslag, borstcrawl en rugslag aan bod kwamen, werden afgewisseld met zwemspelletjes die in groepen werden gespeeld. Samen met ervaren wedstrijdzwemmers aan het bad werd er kennisgemaakt met diverse onderdelen van de zwemsport. Tijdens de pauze lieten enkele wedstrijdzwemmers zien hoe het er tijdens een wedstrijd aan toe gaat en natuurlijk was het toen ook tijd voor ranja.

Aan het eind van de ochtend werden alle gezwommen tijden genoteerd en mochten de kinderen een welverdiend diploma mee naar huis nemen. Samen met een uitnodiging om nog 4x gratis te komen proberen op zaterdag en/of zondag. Op deze dagen is het mogelijk om een zwemdiploma vanaf B te behalen. Tevens kun je kijken of je het zwemmen van wedstrijden leuk vindt. Op zaterdag is er dan ook nog de mogelijkheid om in een aparte baan meer aandacht te krijgen voor de techniek die bij het wedstrijdzwemmen belangrijk is. Je krijgt dan les in een kleine groep van een ervaren wedstrijdzwemmer.

Het was aan de gezichten van de kinderen te zien dat zij deze ochtend veel plezier hebben gehad. Zij worden dan ook uitgenodigd om een keer te komen meedoen bij een normale zwemles van Hydra.

Dankzij vele vrijwilligers werd dit allemaal weer mogelijk gemaakt.

Bekijk hier de gezwommen tijden

Bekijk hier alle foto's van deze ochtend

ZV Hydra verrast drie vrijwilligers met erelidmaatschap

Tijdens de algemene ledenvergadering van zwemvereniging Hydra uit Gemert, op donderdag 19 maart, heeft het bestuur drie vrijwilligers benoemd tot erelid. Arie van Lieshout, Robert Wessels en Theo van Wiechen hebben zoveel betekend voor Hydra, dat een erelidmaatschap zeker op zijn plaats is.

Arie van Lieshout (52 jaar, Gemert) heeft zich jarenlang ingezet voor de wedstrijdgroep, door onder andere direct een klokkers-cursus te volgen toen zijn zoon wedstrijden ging zwemmen, maar ook door toe te treden tot het bestuur namens de technische commissie. Hij heeft 10 jaar lang de organisatie van wedstrijden op zich genomen, waarvan 7 jaar als bestuurslid. Hij heeft in die tien jaar achter de schermen de kar getrokken, met enkel het beste voor Hydra voor ogen. Nog steeds actief als tijdwaarnemer en nu druk bezig met het inwerken van zijn opvolgers, heeft Arie het erelidmaatschap meer dan verdiend.

Lid van het eerste uur, Robert Wessels (55 jaar, Gemert), heeft als zwemmer al plaatsgenomen in het jeugdbestuur en heeft deze lijn later, toen zijn kinderen gingen zwemmen, doorgezet door wederom zijn plaats in te nemen in het bestuur. Robert is jarenlang voorzitter geweest, maar heeft daarnaast ook nog wekelijks lesgegeven bij het diplomazwemmen, recreanten en de kweekvijver. Inmiddels geen bestuurslid meer, is Robert nog elke week een paar uur aan het zwembad te vinden om de opleiding van nieuwe wedstrijdzwemmers te waarborgen.

De derde vrijwilliger die deze avond benoemd werd tot erelid was Theo van Wiechen (64 jaar, Venhorst). Al ruim 15 jaar vervult Theo vele rollen binnen de vereniging. Zo gaat hij als sinds jaar en dag mee als coach naar wedstrijden, heeft hij zelfs een paar jaar het hoofdtrainerschap van de wedstrijdgroep op zich genomen, en is hij nog steeds bijna elke dag van de week aan het zwembad te vinden. Naast zijn rol als assistent trainer bij de wedstrijdgroep en trainer van jeugdzwemmers, zorgt Theo nog elke week voor een passende training voor de trimzwemmers die bij Hydra baantjes komen trekken.

Onder luid applaus van de aanwezige leden, werd de drie heren een bloemetje en een oorkonde overhandigd. Hydra kende tot op heden slechts twee ereleden, maar mag daar met trots nu deze drie kanjers aan toevoegen. Hopelijk inspireren zij vele anderen om de dankbare taak als vrijwilliger op te pakken of voort te zetten.

Overige prijswinnaars
Traditioneel wordt er op de ALV ook een aantal prijzen uitgereikt aan de leden. Buiten het financieel overzicht van het jaar, wordt er ook gekeken naar de sportieve prestaties. Zo keek de vereniging trots terug op gouden medailles bij de Brabantse kampioenschappen, en deelname aan de Nederlandse jeugdkampioenschappen door Silke van de Weijer.

Een prijs waar alle zwemmers kans op maken is de PR-beker. Deze wordt uitgereikt aan de zwemmer die de meeste persoonlijke records heeft gezwommen in het afgelopen jaar, oftewel wie zich in dat jaar elke keer maar weer heeft verbeterd. In 2014 hebben zowel bij de dames als bij de heren twee zwemmers evenveel persoonlijke records gezwommen, en zijn er dus vier winnaars. Bij dames wisten Lisa de Groot en Sharon Snijders beiden 31 persoonlijke records te zwemmen, en stonden daarmee nipt op de eerste plek. Bij de heren was er flinke onderlinge concurrentie tussen Cas de Groot en Rens Martens, maar ook zij zijn uiteindelijk met 30 pr’s naast elkaar geëindigd.

Tot slot wordt er namens de trainersgroep nog een beker uitgereikt aan één zwemmer die er positief uitspringt. Het heeft de naam ‘techniekbeker’, maar buiten de vooruitgang in techniek wordt ook gekeken naar motivatie en onverwachts goede prestaties. Hoofdtrainer Alex Engels hield de spanning hoog door eerst een tiental genomineerde te complimenteren. De eer komt uiteindelijk toe aan een zwemmer die uitermate gemotiveerd is, altijd komt trainen en zich onlangs ook nog stiekem heeft geplaatst voor de Brabantse kampioenschappen: Jenske Aben. Zij mag een jaar lang de wisselbeker houden.

16 Hydra zwemmers geslaagd voor hun zwemdiploma

Op zaterdag 21 maart 2015 werd er weer afgezwommen bij zwemvereniging Hydra. Deze middag waren er 16 zwemmers die op mochten voor hun zwemdiploma. Er waren zwemmers voor alle diploma’s die je bij Hydra kunt halen, dus werk aan de winkel voor de trainers en examinatoren.

De laatste keer afzwemmen was al weer vier maanden geleden, en in die tijd hebben alle zwemmers hard getraind voor hun volgende diploma. De trainers hebben ervoor gezorgd dat alle opdrachten weer feilloos uitgevoerd konden worden, en hebben de kleine oneffenheden bijgeschaafd. Het gevolg; meer dan de helft van de zwemmers was klaar om af te gaan zwemmen voor het diploma.

Onder toeziend oog van examinatoren Mandy Bijvelds en Inge Fransen hebben de jonge zwemmers laten zien wat zij bijgeleerd hebben in de afgelopen maanden door alle opdrachten netjes en foutloos uit te voeren. Aan het eind van de middag werd dan ook trots vermeld dat alle 16 zwemmers geslaagd zijn voor hun diploma.

De geslaagden zijn:
Diploma B: Pleundert van Amstel, Joost van Amstel, Daniël van Dijk en Marieke Jans
Diploma C: Ruud van Zeeland
Zwemvaardigheid 1: Anna Roos Reijnders, Sil Rovers, Lars Rovers en Max Rutten
Zwemvaardigheid 2: Moïs Baggermans, Ivar Biermann, Thijs van de Weijer en Daisy van de Zanden
Zwemvaardigheid 3: Elke Biermann, Sander van Dijck en Wesley Snijders

Alle zwemmers van harte gefeliciteerd!

Bij Hydra kunnen de kinderen voordelig de zwemdiploma's B en C en zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3 halen. Voorwaarde hiervoor is dat het kind zwemdiploma A al op zak heeft. Het diplomazwemmen is elke zaterdag van 16:00 tot 17:00 uur, waarbij ze worden begeleid door een ervaren kader.

Hydra hanteert geen wachtlijst en geïnteresseerden kunnen direct vrijblijvend meezwemmen. Kom gerust een keer langs om te kijken en een keer mee te zwemmen.

Hydra stijgt wéér een plek in de zwemcompetitie

Op zondag 8 maart heeft de wedstrijdgroep van Hydra haar vierde competitiewedstrijd gezwommen. Ditmaal gingen ze op bezoek bij zwemvereniging Lutra in Helmond. Hydra moest nog twee plekken stijgen om dit seizoen te promoveren, en ging in Helmond de directe strijd aan met Lutra die twee plekken hoger staat in de competitie.

De zwemclub uit Gemert komt uit in de 2e klasse regio zuid (Brabant, Limburg en Zeeland). Hierin gaan zij de strijd aan met 19 andere verenigingen. Bij het wedstrijdzwemmen wordt de stand in de competitie bepaald door de snelste tijden van de individuele zwemmers in alle leeftijdscategorieën bij elkaar op te tellen. Het doel is dus om aan het eind van het seizoen op een zo laag mogelijk aantal punten (seconden) uit te komen. Een seizoen bestaat uit vijf rondes, waarin de zwemmers alle slagen en afstanden hebben kunnen zwemmen.

Na de eerste wedstrijd afgelopen oktober bezette Hydra nog de tiende plek. Dit was een tegenvaller omdat seizoen 2013-2014 nog werd afgesloten op positie nummer 7. Het verlies van de eerste wedstrijd werd echter al snel goedgemaakt in de tweede en derde ronde, waarbij Hydra snel steeg naar de 7e en daarop volgend de 6e positie. De nummer vijf, zwemvereniging Den Doorn, werd genaderd tot slechts één seconde verschil.

Het ambitieuze doel om te promoveren kwam met nog twee wedstrijden te gaan in zicht. Vanaf het huidig seizoen is de promotieregeling ingeperkt, waardoor alleen de beste 4 teams promoveren naar de 1e klasse. Hydra moest dus nog twee plekken stijgen, en een gat van 80 seconden dichtzwemmen op Lutra die de vierde plek bezet.

Zondagmiddag trad Hydra aan met 38 zwemmers, variërend van 9 tot 30 jaar. Voor vier zwemmers was dit zelfs de eerste officiële wedstrijd, maar dankzij de begeleiding van ervaren zwemmers uitstekend verlopen. Het doel was simpel; allemaal een persoonlijk record zwemmen, en als eerste aantikken. Coaches Theo en Alex hielden tijdens de wedstrijd continu het actuele puntenaantal bij, maar zagen door enkele ziekmeldingen en een paar diskwalificaties de afstand tot de concurrentie stijgen.

Aan het eind van de dag werd de stand opgemaakt. Er waren veel goede individuele resultaten, wat resulteerde in 13 gouden, 5 zilveren en 5 bronzen medailles, ruimschoots meer dan de andere drie verenigingen die dag aanwezig in Helmond. Als team steeg Hydra gelukkig nog wel een plekje in de competitie naar de 5e positie, met nu een comfortabele 35 seconden voorsprong op de nummer 6.

Zondag 29 maart is de vijfde en laatste ronde van de competitie. Hydra zal dan in eigen huis 142,5 seconden moeten goedmaken op de nummer vier, Lutra. De kansen op promotie lijken hiermee ver weg, maar zijn zeker niet onmogelijk. De komende drie weken wordt er in ieder geval hard getraind in Gemert, zodat er weer meer persoonlijke records worden gezwommen en de vijfde positie in de competitie zeker gesteld kan worden.

Uitslag wedstrijd verenigingscompetitie deel 4

37 medailles voor Hydra zwemmers tijdens Jumbo Multi Meet

In het weekeinde van 21 en 22 februari vond de Jumbo Multi Meet plaats in het zwembad de Kwel in Cuijk. De Multi Meet is een tweedaagse wedstrijd waar een elk jaar een groot aantal zwemverenigingen uit de regio mee doen. Naast de prestaties hoort ook gezelligheid bij de Multi Meet: de zwemmers kunnen meedoen aan een gezellige avond en ze kunnen blijven overnachten.

Hydra heeft met 26 zwemmers deelgenomen aan deze wedstrijden. Op zaterdag waren er al veel afstanden gezwommen met goede tijden en zijn er zelfs een aantal Brabantse limieten gezwommen. ‘s Avonds was een spellenavond met zeven hele leuke spellen georganiseerd met het thema ‘ Superhelden’. Helaas wisten de superhelden van Hydra niet te winnen.

Na een korte nacht en een gezamenlijk ontbijt was het alweer tijd om de slaapspullen op te ruimen en naar het zwembad te gaan. Ondanks het slaaptekort hebben de zwemmers ook op zondag goed gepresteerd: in totaal zijn er 44 persoonlijke records behaald en zijn er 5 Brabantse limieten gezwommen.

Na het zwemmen en de prijsuitreiking kon de eindstand worden opgemaakt: Hydra heeft 7 gouden, 15 zilveren en 15 bonzen medailles opgehaald: een totaal van 37 medailles. In het medaille klassement was dit goed voor een 4e plaats van in totaal 9 verenigingen. Kortom het was een leuk en gezellig weekend met een prima prestatie voor ZV Hydra.

Bekijk hier de uitslagen van deze wedstrijd

ZV Hydra naar de NJJK korte baan

Afgelopen zondag 1 februari 2015 mocht Silke van de Weijer (net 12 jaar geworden) voor de eerste keer naar de NJJK (Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen) korte baan in Amsterdam. Ze had jongstleden op de clubkampioenschappen van ZV Hydra met een tijd van 1:11.86 de limiet behaald op de 100m vrije slag. Tijdens deze serie werd ze volop toegejuicht door haar clubleden.

Silke is de jongste meid van Hydra die naar de NJJK mag. Zondag 1 februari was het dan zover. Op naar Amsterdam 3 volle wagens vanuit Gemert met supports van Hydra en natuurlijk met Silke en de hoofdtrainer Alex Engels. Eenmaal daar begon toch de spanning in de benen te komen en helaas zwom Silke net een seconde boven haar tijd. Van haar leeftijd deden er 55 mee aan de vrije slag.

Silke eindigde op een goede 51ste plaats. Zoals Silke zelf zegt: "Ik ben toch mooi 51ste van Nederland en een ervaring rijker, zeker als je weet dat er veel mensen je steunen en er zelfs supporters mee gaan naar A'dam."

Hydra levert weer een Brabantse kampioen

Het weekend van 10 en 11 januari stond weer in het teken van de Brabantse Winter Kampioenschappen zwemmen. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion werd bevolkt door de beste zwemmers van Brabant. Natuurlijk was Hydra uit Gemert ook weer van de partij. Vier individuele zwemmer met 12 starts en twee estafette ploegen kwamen voor Hydra in actie.

De aftrap was meteen goed. Bij het eerste optreden voor Hydra sloeg Silke van de Weijer direct haar slag op de 100 meter vlinderslag. Met een tijd van 1:26.13 verbeterde ze haar persoonlijk record met bijna 8 seconde en legde beslag op de eerste plaats. Hiermee is de 11-jarige zwemmer uit Gemert dan ook Brabants Kampioen op deze afstand geworden.

Ook Silke Aben wist op deze afstand haar PR met een kleine 2 seconde te verbeteren. Silke van de Weijer wist op de 100m rugslag (1:21.73) en de 200m wisselslag (3:01.78) beslag te leggen op het brons. Beide afstanden zwom ze ruim onder haar originele PR. Op de 100m schoolslag en de 100m vrije slag had ze recentelijk nog mooie PR’s gezwommen en bij dit kampioenschap kon ze die net niet evenaren.

Cas de Groot opende met de 100m rugslag maar helaas werd een klein foutje in het keerpunt afgestraft door een diskwalificatie. Een revanche kwam wel; op de 100m vlinder verpletterde hij zijn eigen PR met een kleine 5 seconden. Helaas was daarna bij de 100m vrije slag de pijp een beetje leeg en kon hij op deze afstand net geen PR behalen.

Rens Martens zwom dit weekend op alle afstanden naar een nieuw persoonlijk record. Op de 100m rugslag verbeterde hij zich met 2.5 seconde tot 1:23.33 en op de 100m vrije slag was hij met 1:12.51 twee seconde sneller dan voorheen. Tijdens de 100m schoolslag begon Rens al met een PR op de eerste 50 meter (-2 seconde) wat resulteerde in een verbetering van ruim 3 seconde van zijn oude tijd tot 1:31.66.

De estafettes is altijd een happening. De jongere dames estafette ploeg op de 4x100m wisselslag werd gevormd door Sharon Snijders (debutante), Lisa de Groot (debutante), Silke Aben en Silke van de Weijer. Helaas gooide een te snelle overname roet in het eten en kon er geen tijd worden genoteerd.

De volgende dag traden de heren aan met Mathieu van der Ven, Tom Bus, Niek Kouwenberg en Jop de Wit op de 4x100m wisselslag Heren senioren. Met een heel mooie race wisten ze een tijd van 4:43.62 te zwemmen. Vooralsnog een heel mooi uitgangspunt voor de Brabantse Zomer kampioenschappen.

Samenvattend was het succesvol weekend voor het team van Hydra, dat met een kersvers Brabants kampioene huiswaarts keerde. Helaas twee diskwalificaties, maar door de verschillende persoonlijke records is het team toch op een gedeelde vierde plaats beland in het verbeteringsklassement.

Bekijk hier de uitslagen.

« 2014 - 2016 »

Snel naar

Vrienden van Hydra