Nieuws Archief 2016

Hydra sluit jaar af met uitreiking zwemdiploma’s

Op zaterdag 17 december 2016 werd er weer afgezwommen bij zwemvereniging Hydra. Deze middag waren er 5 zwemmers die op mochten voor hun zwemdiploma. Er waren zwemmers voor zwemdiploma B en zwemvaardigheid 2 en 3. Helaas waren er geen kandidaten voor de andere diploma’s.

Onder toeziend oog van examinator Inge Fransen hebben de jonge zwemmers laten zien wat zij geleerd vanaf de start van dit seizoen door alle opdrachten netjes en foutloos uit te voeren. Aan het eind van de middag mocht Inge dan ook kenbaar maken dat alle vijf de zwemmers geslaagd waren voor hun diploma.

Wij feliciteren:
Diploma B: Sanne Jansen en Nora Verbruggen
Zwemvaardigheid 2: Daniël van Dijk
Zwemvaardigheid 3: Joost van Amstel en Renate Wijnen

Hydra is dit seizoen gestart met de SuperSpetters zwemles, waarbij kinderen binnen 2 jaar een zwemdiploma kan halen dat gelijk staat aan het Zwem ABC. In september is de eerste groep kinderen gestart en in januari start de tweede groep. Door de persoonlijke aandacht die de twee trainers kunnen geven aan de kleine groep van acht kinderen, zien we dat ze snel leren en plezier in het zwemmen blijven behouden.

De SuperSpetters zwemles is voor kinderen vanaf 5 jaar. Meld u alvast aan, want dan kan er waarschijnlijk direct gestart worden zodra uw kind 5 jaar wordt.

Ook voor kinderen die al één of meerdere zwemdiploma’s hebben, blijft Hydra zwemlessen verzorgden. Wij geven dan zwemdiploma B en C en zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3. Het diplomazwemmen is elke zaterdag van 16:00 tot 17:00 uur. Kom gerust een keer langs om te kijken en een keer mee te zwemmen.

Estafetteteams Heren én Dames Hydra kwalificeren zich voor Brabantse Kampioenschappen

Zondag 4 december vond de eerste thuiswedstrijd van het seizoen plaats voor de wedstrijdgroep van Hydra. Tijdens deze wedstrijd werd er gezwommen voor individuele doeleinden. Alle zwemmers mochten aan de start verschijnen voor de 50m rugcrawl en de 100m vrije slag en de wedstrijd werd afgesloten met een aantal estafettes.

Zondagochtend was er even kort paniek bij de organisatie want de watertemperatuur was ruim boven de 30 graden. Dat zou betekenen dat de wedstrijd niet door kon gaan. Goede zwemcondities zijn een bad kouder dan 28 graden, maar Hydra heeft compensatie tot maximaal 30 graden. Dankzij een goede inzet van het Fitland-personeel werd in een paar uur tijd de temperatuur toch nog verlaagd naar rond de 29 graden.

’s Middags kwamen zwemmers uit Uden, Veghel en Valkenswaard op bezoek in Gemert. Zij zwemmen allemaal in dezelfde competitie als Hydra of één competitie hoger. Voor alle Gemertse zwemmers dus een leuke uitdaging om de mogelijk iets snellere zwemmers bij te houden of voorbij te zwemmen.

De wedstrijd begon met de 50m rugcrawl, waarbij direct een aantal nieuwe persoonlijke records werden geklokt. Er was in de week voorafgaand aan de wedstrijd extra getraind op de rugcrawl-techniek, maar met name ook de start. Vooral op deze korte afstand kan een goede start een groot verschil maken. Meer dan de helft zwom een PR.

Op de 100m vrije slag (borstcrawl), werd over het algemeen ook goed gezwommen, maar gezien deze afstand twee weken eerder nog bij de clubkampioenschappen voor veel persoonlijke records had gezorgd, bleven die deze wedstrijd een beetje uit. De trainers verwachten dat met nog een paar weken training te gaan, een aantal jeugdleden onder de magische grens van 1 minuut duiken op deze afstand.

Zoals gebruikelijk werd de wedstrijd afgesloten met een aantal estafettes. Met het ook op de Brabantse Kampioenschappen Korte Baan in januari, had coach Alex Engels de twee sterkste teams op de 4x100m wisselslag samengesteld. Zowel de heren en dames senioren open hadden potentie om de limiet voor de kampioenschappen te halen. Het herenteam van Hydra is al 6 jaar onafgebroken aanwezig geweest op de kampioenschappen en zwom zondag ook netjes naar een tijd van 2 seconden onder de limiet.

Bij het Damesteam was het wat spannender, met een inschrijftijd van 3 seconden boven de limiet. Uiteindelijk zwommen zij gezamenlijk 4 seconden sneller dan ooit tevoren en doken daarmee net onder de limiet. Voor het eerst in tientallen jaren zal Hydra op de Brabantse ook weer een senioren damesteam aan de start zien verschijnen.

De jongere zwemmers van ZV Hydra hadden het zwaar

De jongere zwemmers (minioren en junioren) van ZV Hydra mochten afgelopen weekend een zeer zware wedstrijd zwemmen. Zondag 27 november 2016 kwamen zij in actie in zwembad “De Wissen” in Helmond. Voor de junioren stond o.a. de 200m vlinderslag op het programma; de minioren mochten de 100m vlinderslag doen.

De vlinderslag is een van de laatste slagen die wordt aangeleerd en die door een heel lastige combinatie ook erg zwaar is. De vlinderslag wordt wel vaker gezwommen, maar een 200 meter is echt een uitzondering en een uitputtingsstrijd, vooral van kinderen van 13-14 jaar.

Het ging met de vlinderslag helemaal naar wens. Er waren (helaas) wel wat foutjes die tot diskwalificatie leidde maar er werd boven verwachting gepresteerd. Ook de overige afstanden (50m vrij; 100m wissel; 200m rug) resulteerde in heel veel PR’s en enkele limieten voor de regionale kampioenschappen in januari. Behoorlijk uitzonderlijk was het dat er ook heel veel PR’s gezwommen werden in de tussentijden.

De groei binnen de wedstrijd ploeg is dan ook gigantisch en willen we heel graag zo voortzetten. Deze wedstrijd werd gezwommen tegen onder meer de ploeg van PSV. De tegenstand was dus ook groot en de coaches hebben kunnen zien dat er ook door Hydra zwemmers echt geracet kan worden. Met 6 x 1e, 5 x 2e en 3 x 3e plaats kunnen we heel tevreden zijn in dit geweld.

Voor komend weekend staat voor de hele wedstrijd ploeg de tweede klassementswedstrijd op het programma. Deze wedstrijd is een onderlinge krachtmeting tussen de zwemmers uit Uden, Veghel, Valkenswaard en Gemert. De wedstrijd vindt plaats in het zwembad bij Fitland in Gemert en start om 14.00 uur. Dit is een mooie gelegenheid om de zwemmers van ZV Hydra aan het werk te zien. Als je geïnteresseerd bent in de zwemsport, kom dan eens kijken!

Hydra vrijwilligers nu KNZB-gediplomeerd zweminstructeur

Vier vrijwilligers van Hydra zijn onlangs geslaagd voor de cursus Instructeur Leszwemmen 2 van de KNZB. Robert Wessels, Wouter Wessels, Koen Wessels en Niek Kouwenberg, samen goed voor meer dan 50 jaar ervaring aan het bad, hebben deze cursus met een beoordeling “goed” afgerond.

Vanaf juni zijn de trainers hard bezig geweest om te bewijzen dat ze een goede trainer zijn, zelfstandig lessen kunnen voorbereiden en oog hebben voor veiligheid. Hierin werden zij ondersteund door Inge Fransen, examinator diplomazwemmen bij Hydra. De portfolio’s waren begin november klaar en na beoordeling door de praktijkbegeleider van de KNZB, mochten zijn tijdens de clubkampioenschappen hun diploma in ontvangst nemen.

Met het behalen van het diploma mogen deze trainers allemaal zelfstandig training geven bij het diplomazwemmen. Hydra is dit jaar gestart met het aanbieden van de SuperSpetters zwemles en bij deze zwemlesmethode worden strenge eisen gesteld aan het lesgevend kader. Alleen aantoonbare ervaring was dus niet voldoende. Er gaan binnenkort weer nieuwe groepen met SuperSpetters starten en nu kunnen zij samen met het bestaand gediplomeerd kader nieuwe groepen kinderen leren zwemmen.

Het bestuur van zwemvereniging Hydra streeft naar een veilig zwemklimaat en het laten diplomeren van haar vrijwilligers is één onderdeel. Daarnaast zijn gedragsregels opgesteld, en is er begin dit jaar voor alle vrijwilligers een VOG aangevraagd. Daarbij maakt het niet uit of de vrijwilliger aan het bad staat of een administratie functie binnen de vereniging vervult.

Zwemmers geven 110% op clubkampioenen ZV Hydra

Het weekend van 19 en 20 november stond bij zwemvereniging Hydra weer in het teken van haar jaarlijkse clubkampioenschappen. Deze wedstrijd, een favoriet onder de zwemmers, geeft de kans om onderling te strijden wie de beste zwemmers van de vereniging zijn. Er zijn medailles te halen in de eigen leeftijdscategorie en iedereen, ongeacht de leeftijd, maakt kan om algemeen clubkampioen te worden. Uiteindelijk bleken bij de wedstrijdgroep Silke van de Weijer en Rens Martens de gelukkigen. Bij de recreantzwemmers mochten Anna-Roos Reijnders en Thijs van de Weijer de hoogste plek van het podium bestijgen.

De clubkampioenschappen worden in twee dagen gezwommen, zodat de wedstrijdzwemmers die in totaal 4 afstanden moeten zwemmen, er het beste uit kunnen halen. Op zaterdagmiddag mochten zij zich klaarmaken voor de 100m schoolslag en de 100m vlinderslag. In de pauze werd als verrassing aan alle zwemmers een Hydra-badmuts uitgereikt. Dit ter gelegenheid van het kampioenschap in de zwemcompetitie 2015-2016. Het bestuur wil sponsoren Intersport Gunneman en Martens Dakbedekkingen hartelijk danken voor het mede mogelijk maken van dit cadeau.

Dag twee van de clubkampioenschappen begon zondagmiddag om 2 uur, waarbij de wedstrijdgroep vergezeld werd door de aankomende talenten van de recreanten. Zij mochten aantreden voor de schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Afhankelijk van de leeftijd moesten zij 25 of 50 meter zwemmen. De vlinderslag mochten zij vandaag overslaan omdat deze niet wordt meegeteld bij de uitslag. De wedstrijdgroep had voor vandaag nog de 100m rugcrawl en het koningsnummer, de 100m vrije slag op het programma staan.

Tijdens de wedstrijd klokte de officials het ene na het andere persoonlijk records. Meer dan de helft van de gezwommen tijden bleek een nieuw PR te zijn en er waren veel zwemmers die op alle gezwommen afstanden hun tijden aan hebben gescherpt.

In een bomvolle kantine van sportcentrum Fitland zaten de ouders en grootouders al in spanning te wachten op de uitslag. De recreanten waren als eerst aan de beurt met de medailles per leeftijd, maar het gaat natuurlijk allemaal om het clubkampioenschap. Wie het dichtste bij de limieten zit van de Brabantse kampioenschappen in de eigen leeftijdsklasse wordt clubkampioen. De wisselbekers werden dit jaar uitgereikt aan Anna-Roos Reijnders (2008) en Thijs van de Weijer (2007).

Bij de wedstrijdzwemmers was de onderlinge spanning eveneens te snijden, maar voor de eerste plek algemeen clubkampioen waren de favorieten al bekend. Beiden zwommen vier keer een nieuw persoonlijk record en hadden hun limieten voor de Brabantse kampioenschappen al ruimschoots gehaald. Net als in 2015 is de titel aan Silke van de Weijer (2003) en Rens Martens (2002).

ZV Hydra gaat door op de ingeslagen weg

Zondag 13 november trad ZV Hydra aan voor de 2e competitiewedstrijd in Helmond. Na de promotie naar de hoogste regionale klasse (Zeeland, Brabant en Limburg) en een 2e plaats in de competitie waren de verwachtingen hooggespannen. Deelnemende verenigingen waren Lutra uit Helmond, Thalassa uit Geldrop en ZV Hydra uit Gemert

Zoals zo vaak mooi gezegd wordt was de ploeg compleet, hecht en sterk. Zoals bijna elke wedstrijd waren er ook weer debutanten in het team. Deze werden direct onder de hoede genomen door de “oudere” zwemmers. Dit tekent de samenhang van de integrale wedstrijd groep.

Al direct vanaf het begin tekende het zich al af dat ZV Hydra in het bad in Helmond met de winst zou gaan strijken. Het ene persoonlijk record na het andere werd uit de boeken gezwommen. Tijdens de pauze werd al een verbetering van 22 punten ten opzichte van de ingeschreven tijden geregistreerd. Na de pauze ging het niet anders: de PR’s bleven komen en aan het eind was de schatting van de coaches dat er 42 punten onder inschrijftijd gerealiseerd was.

Bij de prijsuitreiking bleek wel dat ZV Hydra met het meeste eremetaal naar huis ging. 11 keer werd een bronzen medaille opgehaald; 10 keer zilver en 13 keer was het hoogste podium voor een zwem(st)er van ons Gemertse ZV Hydra. Ook de estafettes leverde nog 2 x goud; 1 x zilver en 1 x brons op.

Nadat alle resultaten uit het land bekend waren, bleken er binnen de regio toch 2 ploegen net sneller te zijn dan ZV Hydra. De positie op de ranglijst is nu een 4e plaats in de regio en een 13e plaats landelijk. Een positie waar we heel trots op mogen zijn. Zeker als we zien dat binnen de klasse (1e district) ZV Hydra de hoogstgeplaatste Brabantse vereniging is.

We zullen er gezamenlijk ook alles aan doen om de ploeg nog verder te verbeteren. De instroom van jonge zwemmers zal zeker door de zwemles methode “Super spetters”, welke bij ZV Hydra is geïntroduceerd, nog beter zijn.

Komend weekend zullen de clubkampioenschappen in het zwembad van Fitland gezwommen worden. Dit wordt gegarandeerd weer een heel spektakel waarbij 80 wedstrijdzwemmers en recreanten gaan strijden om de titel ‘snelste van Gemert’. Wij nodigen u graag uit om te komen kijken. Op zaterdag starten we om 16:00 uur en op zondag om 14:00. U bent van harte welkom.

Meer dan 70% van deelnemende Hydra zwemmers op het podium

Afgelopen zondag 9 oktober werd in Budel een junioren- en jeugdwedstrijd gezwommen. Dit zou de eerste keer zijn dat er volgens het systeem van series en finales gezwommen werd. Hieruit blijkt dat de zwemmers al worden op geleid voor internationale wedstrijden.

In het 4-baans bad in Budel vond de ploeg uit Gemert een ruime plaats voorzien van tafels en stoelen. Een echte luxe ten opzichte van de (voor zwemmers) bekende bankjes uit de sporthal. De wedstrijd verliep lekker soepel ondanks een haperende omroepinstallatie. Dit werd door de coaches prima opgevangen.

De resultaten mochten er wezen; er werden 30 persoonlijke records gezwommen en diverse limieten voor de regionale kampioenschappen gezet of aangescherpt. Toch was er een heel klein minpuntje op te merken; de tijd tussen de series en finales was behoorlijk lang. Ook voor de organiserende vereniging was dit de eerste keer dus het wordt ze vergeven.

Tijdens de prijsuitreiking leek het wel of alleen ZV Hydra deelnam. 11 x goud, 5 x zilver en 9 x brons ging er mee naar Gemert. Het lijkt erop dat ZV Hydra ook dit seizoen niet te stoppen is. Wij zijn daar heel trots op en willen dit volhouden en zo mogelijk nog verbeteren.

ZV Hydra gooit hoge ogen bij de eerste competitieronde.

Afgelopen zondag 2 oktober werd de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen gezwommen. Na het kampioenschap van het afgelopen seizoen en promotie naar de hoogste regionale divisie, was het best spannend hoe we daar zouden gaan presteren.

De afstanden die moesten worden gezwommen werden op veel programma’s verdubbeld ten opzichte van vorig seizoen. De minioren zwemmers tellen niet meer mee in de puntentelling, maar van de overige leeftijdsgroepen tellen weer méér zwemmers mee. Het complete programma voor de competitiewedstrijden is nieuw, dus er was ook geen gelegenheid om terug te kijken naar de punten in deze klasse van vorig jaar.

Gelukkig beschikt Hydra over een brede selectie waarbinnen nog enkele positieve uitschieters die het verschil kunnen maken. Tijdens de wedstrijd bleek al snel dat de vernieuwde trainingsaanpak van hoofdtrainer Alex Engels resultaten opleverde.

De coaches keken zeer verbaasd op de stopwatch als bleek dat er alweer PR’s van meer dan 5 seconden werden gezwommen. Normaal kun je nog wel van dit soort PR’s tegenkomen bij de junioren maar dit keer waren ook de senioren meer dan gemiddeld vertegenwoordigd bij de regen van grote persoonlijke verbetering.

Wat minstens zo belangrijk was is dat de sfeer op de zwemmers tribune ontspannen en vol teamspirit zat. Geblesseerde zwemmers gingen mee naar de wedstrijd, ondanks dat ze zelf niet konden zwemmen waren ze bij de ploeg om het team te supporten.

Bij de prijsuitreiking was er een opvallend detail. Hydra had maar één deelnemer beschikbaar in de jongste leeftijdscategorie. Miniorenzwemmer Bjarn Martens (11) werd bij een hogere leeftijdscategorie ingeschreven, waardoor hij een gegarandeerde gouden medaille in zijn eigen leeftijdscategorie zou mislopen. Toch zei Bjarn dat hij hierdoor meer uitdaging had en dat de punten voor het team belangrijker waren dan een persoonlijke medaille. Geweldige instelling op die jonge leeftijd!

Op dit moment verovert ZV Hydra een formidabele 2e plaats in de poule. Landelijk staat Hydra in de top 15. Dit is meer dan een compliment waard naar alle zwemmers die dit gezamenlijk hebben bereikt. Natuurlijk zullen we er met zijn allen; zwemmers, trainers, officials en de vele vrijwilligers er alles aan doen om een hoge klassering in de hoogste regionale klasse te kunnen vasthouden.

Eerste SuperSpetters zwemles bij Hydra goed bevallen

Op zaterdag 24 september had ZV Hydra de primeur met de echte eerste SuperSpetters zwemles. Alle trainers waren voorzien van een nieuw tenue en kwamen goed voorbereid aan het bad. Acht zwemmers, in de leeftijden 5 tot en met 8 jaar begonnen aan hun allereerste zwemles.

De kinderen vonden het in het begin erg spannend, maar al snel verdween de spanning en kwam plezier er voor in de plaats. Super om de kinderen met badmuts en zwembrilletje zo bezig te zien in het water! Ook voor de instructeurs was het even wennen om met deze nieuwe zwemlesmethode te werken, maar alles verliep vlekkeloos. Zwemmers en trainers hebben nu al zin in de volgende les.

Klik hier voor meer informatie over SuperSpetters.

Eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen levert ZV Hydra veel medailles op

Afgelopen zondag werd de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gezwommen. De jongere zwemmers (minioren en junioren) van ZV Hydra mochten het wedstrijdseizoen openen. Zondag 18 september 2016 kwamen zij in actie in zwembad “De Wissen” in Helmond.

Er was nog niet zo veel getraind en het was ook nog het weekend van een heel gezellig Hydra-kamp waar slaaptekort de regel is. De verwachtingen waren dat het een zware wedstrijd zou worden; een 400m vrije slag en een 200m schoolslag in wedstrijd is voor deze leeftijd al pittig, maar zo vroeg in het seizoen en twee zeer zware dagen op kamp wierpen vragen op.

Toch werd tijdens de wedstrijd duidelijk dat de zwemmers van ZV Hydra karakter en doorzettingsvermogen hebben. Er waren 103 starts en er werden toch 43 persoonlijke records gezwommen. Het was mooi te zien dat we met drie verenigingen zwommen die in dezelfde competitie zwemmen als ZV Hydra. Ter vergelijk was de medaille spiegel een graadmeter voor de competitie.

ZV Hydra ging met 8 gouden, 4 zilveren en 2 bronzen medailles terug naar Gemert. Dit geeft zeer goede moed voor de komende competitie die voor ZV Hydra begint op zondag 2 oktober in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven.

Helaas kwamen er ook een paar diskwalificaties voorbij. Dat is jammer maar er waren veel beginnende wedstrijdzwemmers bij, dus we zien dit als een belangrijk leermoment. De trainers zullen er samen met de zwemmers heel hard aan blijven werken om de diskwalificaties te voorkomen en weer een seizoen vol persoonlijke records en medailles neer te zetten.

ZV Hydra start een seizoen vol veranderingen.

Voor de Gemertse zwemvereniging ZV Hydra start een zeer uitdagend seizoen. Binnen de meeste afdelingen zijn grote veranderingen. Gelukkig zijn alle kaderleden en vrijwilligers ook het nieuwe seizoen weer beschikbaar. Dit geeft wel aan hoe zeer ZV Hydra een vereniging is waar de leden zich heel erg thuis voelen.

Vanaf 10 september zijn alle afdelingen van ZV Hydra weer begonnen aan een nieuw seizoen. De zwemlessen zijn vanaf die datum weer begonnen. Hier zien we al de eerste verandering; ZV Hydra biedt als eerste in de regio de nieuwste zwemles methode “Supperspetters” aan. Dit is een initiatief van de KNZB waarbij kinderen in (relatief) korte tijd een diploma “zwemveilig” (vergelijkbaar met het C-diploma) kunnen halen. De huidige opleiding (ABC) blijft binnen ZV Hydra ook nog bestaan. Onze coördinatoren (Jessie van den Broek en Inge Fransen) staan samen met vele gediplomeerde vrijwilligers klaar om deze nieuwe methode tot een succes te maken.

De wedstrijd groep is alweer 2 weken voor het eind van de vakantie in training om, na het kampioenschap van afgelopen seizoen, goed voor de dag te kunnen komen in de hogere klasse. Verandering voor de wedstrijd groep liggen niet alleen in het zwemmen in een hogere klasse, maar met name de speciale wedstrijden voor specifieke leeftijdsgroepen zullen veel extra inzet van hoofdtrainer Alex Engels en zijn team vereisen. Ook onze officials zullen dus vaker “aan de bak” moeten.

Op 18 september staat de eerste wedstrijd voor onze jongste zwemmers op het programma en 2 weken later start de competitie alweer.

Voor dit seizoen zijn er ook weer extra trainingen buiten het bad van Fitland georganiseerd. Op maandagavond in Uden en op zaterdagochtend in Eindhoven. Hier kunnen zwemmers op uitnodiging van de trainer extra trainen. De trainers zijn ervan overtuigd dat de zwemmers op tijd klaar zijn voor de komende wedstrijden.

Bij recreanten; trimzwemmers en triatleten blijft het als vanouds. Lekker baantjes trekken om in een gezellige setting de conditie op peil te krijgen of houden.

ZV Hydra wil en zal ook dit seizoen weer een vaste waarde zjin in de Gemertse gemeenschap en er alles aan doen om ook in de zwemwereld Gemert op de kaart te zetten.

Hoofdtrainer Alex Engels verlengt zijn contract bij Hydra voor komend seizoen.

Data einde seizoen 2015-2016 / begin seizoen 2016-2017

Het einde van het seizoen 2015-2016 is weer in zicht en daarom informeren wij jullie bij deze nog over een aantal belangrijke data voordat we vakantie gaan vieren.

Recreanten & diplomazwemmers

Wedstrijdgroep & kweekvijver

Volgend seizoen zal de eerste competitiewedstrijd plaatsvinden op zondag 9 oktober. De trainersgroep heeft minimaal 6 weken nodig om alle zwemmers klaar te stomen voor de eerste wedstrijd. Daarom zullen wij 1 week eerder beginnen met trainen dan gebruikelijk, namelijk al in de laatste week van de zomervakantie. Om hetzelfde aantal trainingsuren te behouden, zullen wij dit seizoen ook een week eerder stoppen.

Trimzwemmers

Triatlongroep

ZV Hydra trots op de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen zwemmers

Afgelopen (lang) weekend namen zwemmers van ZV Hydra deel aan de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen in Dordrecht. Gelukkig voor de zwemmers, coaches (en reserves) waren de diverse scholen coulant om de prestatie van het behalen van een limiet voor een Nederlands kampioenschap extra snipperdagen te verlenen.

Op donderdagochtend waren Rens Martens (zwemmer) en Haico (Coach) vroeg uit de veren om om 07:30 in Dordrecht aan het inzwemmen te beginnen. De 400m vrije slag stond op het programma. Rens startte volgens het schema wat hij op de BZK gezwommen had. Het eerste deel van de race ging volgens plan maar het vroege tijdstip zorgde ervoor dat het tweede deel niet versneld kon worden. Met een eindtijd van 4:53.21 tikte hij net iets boven zijn PR aan. Een heel mooie prestatie aangezien zijn PR pas 2 weken geleden in een middagsessie werd gezwommen. Algemeen bekend is dat ochtendsessies ietsjes trager gezwommen worden omdat het lichaam dan nog niet voldoende “wakker” is.

De vrijdag waren en meerdere deelnemers die erg vroeg hun bed uit kwamen om met supporters en hoofdtrainer Alex Engels als coach naar Dordrecht te vertrekken. Rens was van de partij voor de 100m vrije slag; Sjoerd Rooijakkers voor de 100m vrije slag IPC; Cas de Groot stond reserve voor de 100m vrije slag en Silke van de Weijer reserve voor de 100m vlinderslag. Helaas bleek dat Cas en Silke niet aan de start zouden verschijnen; er werden geen reserves ingezet. Ze hebben nog wel even in het water gelegen tijdens het inzwemmen en hebben de entourage van de NJJK (weer) kunnen ervaren.

De 100m vrije slag van Rens Martens ging af op een PR tot de laatste 10 meter waar de vermoeidheid van de ochtendsessie toesloeg en net een paar tiende boven PR werd aangetikt. Sjoerd vloog uit de startblokken voor de 100m vrije slag. Hij opende met een PR voor de eerste 50 meter, maar dat bleek net iets te voorbarig. De 100 meter werd afgelegd in een tijd net boven PR, weer de ochtendsessie?

De zaterdag was het voor Sjoerd, zijn moeder en Alex, weer vroeg in de auto om in Dordrecht nog een dag te knallen. Voor de 50m vrije slag constateerde Sjoerd dat hij sneller moest kunnen zijn dat op vrijdag in de eerste 50 van de 100 meter vrije slag. Hij deed wat hij zich had voorgenomen en een PR had hij weer op zak.

De 50m rugslag was even lastig omdat door een foutje bij de voorstart zijn starten op deze afstand op losse schroeven kwam te staan. Gelukkig was de scheidsrechter voor rede vatbaar. Het was alleen geen perfecte voorbereiding voor de start. Toch wist Sjoerd zijn PR te verbeteren met een paar tiende. De vraag is dan wat had de tijd kunnen zijn met goede voorbereiding in een middagsessie?

Voor de rug was het even onduidelijk of Sjoerd zich voor de finale had geplaatst maar helaas moest hij genoegen nemen met een reserve plaats. De zondag zou Sjoerd de 200m vrije slag nog kunnen zwemmen, maar helaas had hij belangrijkere zaken op de agenda staan dus die hebben we af moeten melden.

Het is weer gebleken dat ZV Hydra ook zwemmers heeft die op Nederlands niveau kunnen acteren. Het waren 3 zware, lange dagen maar zeker weer de moeite waard. ZV Hydra is trots op alle zwemmers maar (nu) speciaal op onze toppers die zich op Nederlands niveau hebben kunnen meten met zwemmers die 3, 4 of zelfs 5 keer zoveel uren trainen.

Brons voor Hydra-zwemmer bij Minioren kampioenschappen

Eerder deze maanden vonden de Brabantse kampioenschappen plaats, waar Hydra met 19 zwemmers aan de start verscheen en met twee Brabantse kampioenen huiswaarts keerde. Dit jaar had de KNZB echter de regels aangescherpt en mochten zwemmers jonger dan 12 jaar niet deelnemen. Voor hen stond in het weekend van 11 en 12 juni de Minioren Finale op het programma. Een kampioenschap voor de jongste zwemmers.

Voor ZV Hydra mochten Fiene Donkers (10 jaar) en Bjarn Martens (11 jaar) hier aan treden. Beide zwemmers hadden zich op 4 slagen gekwalificeerd. Fiene was helaas verhinderd door deelname aan de Europese Kampioenschappen dansen in Tsjechië. Bjarn heeft echter met verve de eer van ZV Hydra hooggehouden.

Op zaterdagochtend vertrok de gehele familie Martens naar Roosendaal voor een weekendje zwemmen, met overnachting in een hotelletje in de buurt. Vader Haico ging mee als coach en moeder en broer kwamen aanmoedigen.

Bjarn zwom de sterren van de hemel. Op de 100m rugslag zwom hij een dusdanig PR dat dit hem toegang verschaft tot de Nederlandse minioren kampioenschappen (2 juli a.s.) op deze afstand. Tevens leverde dit hem een mooie bronzen plak op. De drie andere afstanden, 100m vrije slag, 100m schoolslag en 50m vlinderslag, leverde mooie tijden op. Bij 3 van de 4 afstanden zwom Bjarn in de top 10.

We hopen er van harte op dat de progressie (met name bij de jongste) doorzet zodat we volgend jaar met een grote groep op alle kampioenschappen kunnen aantreden. Het aankomende weekend worden de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen in Dordrecht gezwommen. Ook hier zal ZV Hydra met meerdere zwemmers aan de start verschijnen.

Bjarn Martens (rechts) ontvangt een bronzen medaille op de 100m rugslag.

ZV Hydra levert 2 Brabantse kampioenen op 100m vlinderslag

Op 21-22 mei en 4-5 juni werden in Eindhoven de Regionale (Brabantse) kampioenschappen lange baan gehouden. Hydra was uiteraard van de partij met 14 individuele zwemmers met totaal 66 starts en daarnaast ook nog 5 extra zwemmers om tot 5 estafetteploegen te komen. In totaal hebben dus 19 zwemmers van ZV Hydra de zwemarena betreden.

ZV Hydra mocht het opnemen tegen vele zwemmers uit Brabant waaronder zwemmers van top verenigingen die ongeveer 10 à 12 uur per week trainen. De 2 ½ uur per week training in Gemert steekt hier schril tegen af. Toch presteren de zwemmers van ZV Hydra elke keer weer.

Ook dit seizoen werd Hydra kampioen in de zwemcompetitie en promoveert daarmee naar de hoogste regionale klasse. En elke Regionale of Nederlandse kampioenschappen zijn er steeds meer individuele zwemmers en estafetteploegen die zich kwalificeren.

Brabantse kampioenen

Tijdens het eerste weekend was het op de zondag al meteen raak. Sjoerd Rooijackers behaalde een gouden medaille op de 100m vlinderslag in de klasse S10. In januari werd hij als Brabants kampioen op de korte baan, maar daar mag hij dit weekend de lange baan aan toevoegen.

Januari 2015 werd Silke van de Weijer voor het eerst kampioen op de 100m vlinderslag, afgelopen januari wist ze haar titel net niet te verlengen en ook afgelopen weekend had ze de op-een-na-snelste inschrijftijd. Echter; een persoonlijk record van 7 seconden zwom ze overtuigend naar de eerste plaats en tikte de nummer 2 pas vijf seconde later aan. Silke, dit jaar nog uitgeroepen tot Sporttalent van het jaar, maakt de verwachtingen waar en mag zich wederom Brabants kampioen noemen om de 100m vlinderslag.

Medailles en andere prestaties

Naast de twee gouden medailles, sleepte de zwemmers van Hydra nog 11 andere medailles binnen: 7 keer zilver en 4 keer brons. De meest verrassende was Brons voor Brian van Gennip op de 200m schoolslag, omdat hij zelf aangeeft dat schoolslag niet zijn beste slag is.

Een regen van persoonlijke records zorgde er ook weer voor dat Hydra in het eerste weekend op de 5e en het tweede weekend op de 8e plek eindigde in het verbeteringsklassement. Vooral zwemmers Cas de Groot en Rens Martens, die op bijna alle afstanden mogen meedoen, laten uitstekende prestaties zien, maar zwemmen in hun leeftijd tegen de top 10 van Nederland en vallen dus niet snel in de medailles.

Dit jaar was er sinds een lange periode ook weer een senioren-dame (Lisanne van Gennip) die in navolging van senior heer (Niek Kouwenberg) deelname had af gedwongen.

Graag zouden we iedereen in dit stukje bij naam en toenaam noemen maar dan wordt de lijst erg lang, wat niet wegneemt dat de aanwezige coaches zeer tevreden terug kijken op een resultaat volle BZK.

Nederlandse kampioenschappen

Tijdens de Brabantse kampioenschappen waren er ook nog plaatsen (limieten) te halen voor de Nederlandse Kampioenschappen. De grootste prestatie dit weekend was dat Rens Martens op 400m vrije slag 29 seconde onder zijn PR dook en zo voor de NK een limiet behaalde.

Van 16 t/m 19 juni vinden de Nederlandse kampioenschappen plaats. Namens Hydra verschijnen dan aan de start: Sjoerd Rooijakkers (4 afstanden); Rens Martens (1 afstand zeker en 1 afstand reserve); Cas de Groot (1 afstand reserve) en Silke van de Weijer (1 afstand reserve).

Ontlading groot na eerste clubtitel Hydra

GEMERT – ZV Hydra is zondag kampioen geworden in de D2-klasse. De talentrijke wedstrijdploeg van trainer Alex Engels komt komend seizoen uit in de D1-Klasse. De Gemertse zwemvereniging promoveerde voor het laatst in 2001, maar haalde als club nog nooit de titel binnen.

We hebben een zeer gemotiveerde trainer en wedstrijdploeg, verklaart Niels de Jong (technische commissie) het succes van dit seizoen. Vorig jaar was het net niet voor ons, omdat halverwege het seizoen de regels werden veranderd. In plaats van de eerste vijf mochten daardoor alleen de eerste vier ploegen promoveren. Doordat we als vijfde eindigden vielen we net buiten de boot en dat was een extra motivatie om het dit jaar nog beter te doen.

De ontlading na de beslissende wedstrijden in het Eindhovense Pieter van den Hoogenband Zwemstadion was dan ook groot. De trainers lagen binnen een minuut in het water. Als de vaste kern bijeen blijft verwacht de ploeg volgend seizoen in de middenmoot mee te kunnen draaien. Alex ligt nog een seizoen vast en als het aan ons ligt blijft hij nog langer. De kans dat er zwemmers weggaan is klein. Het is een hechte ploeg. Bij andere verenigingen zie je vaak dat zwemmers stoppen als ze de twintig gepasseerd zijn. Hier blijven ze hangen.

Omdat we in het zwembad van Fitland maar een beperkt aantal trainingsuren tot onze beschikking hebben, zwemmen onze jongere talenten op zaterdagochtend in Eindhoven en op maandagavond in Uden. Door deze extra faciliteiten te bieden kunnen zij zich toch onder de vlag van Hydra blijven ontwikkelen en hoeven ze niet naar een andere vereniging te verkassen. We kunnen daardoor ook een steeds grotere groep afvaardigen naar de grotere individuele kampioenschappen.

Gaat ZV Hydra zondag a.s. het kampioenschap halen?

Zondag 17 april aanstaande is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion voor ZV Hydra uit Gemert het toneel van de laatste zwemcompetitiewedstrijd van dit seizoen. In dit zwembad wordt met zes verenigingen gestreden om de ereplaatsen. Voor ZV Hydra is dit de wedstrijd waar het moet gaan gebeuren.

Het hele seizoen staat ZV Hydra erg goed in de ranglijsten en heeft dan ook steeds uitzicht op promotie naar de hoogste klasse district Zeeland-Brabant-Limburg. Vorig seizoen was dit ook al het geval, maar toen werden de regels gedurende het seizoen aangepast en was een 5e plaats aan het begin van het seizoen nog voldoende voor promotie, bleek dit aan het eind van het seizoen net de vervelende plaats van “net niet“ te zijn. Uiteraard werden de doelstellingen voor 2015-2016 bijgesteld en werd het doel niet meer alleen promoveren maar promoveren als kampioen.

Zowel de zwemmers als de trainers zijn tot het uiterste gedreven om zondag het kampioenschap binnen te kunnen halen. Ondanks dat ZV Hydra voor haar wedstrijdzwemmers maar 2½ uur water ter beschikking heeft, lijkt het te lukken om verenigingen die tot 6 à 7 uur per week trainen, te verslaan. De kansen zondag zien er goed uit, maar het is allerminst een gelopen race. De nummer 2 staat ons zo dicht op de hielen dat één of twee diskwalificaties al voldoende kunnen zijn om de voorsprong “weg te geven”. Zoals het er nu uitziet is de hele ploeg compleet; we gaan er dan ook vanuit dat alle zwemmers gezond blijven.

Doordat de zwemcompetitie in meerdere zwembaden gezwommen wordt, is de definitieve uitslag meestal pas op maandag bekend. Omdat de nummer 2 (De Rog uit Weert, die in Limburg zwemmen) dicht op onze hielen zit, heeft onze hoofdtrainer afgesproken dat er direct na de wedstrijd, danwel in Limburg danwel in Eindhoven, telefonisch contact is over de uitslag en puntenaantal van De Rog en ZV Hydra. Als het gaat zoals verwacht weten we snel na de laatste estafette of ZV Hydra zichzelf en de gemeente Gemert-Bakel een positieve impuls geeft door het kampioenschap te pakken.

Ook is de gelegenheid aan gegrepen om vier nieuwe wedstrijdzwemmertjes hun eerste officiële wedstrijd te laten zwemmen. Voor hen kan het natuurlijk niet mooier dan om aan de kampioenswedstrijd mee te mogen doen en dan ook nog in het fameuze Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

Uiteraard kan een dergelijke wedstrijd niet zonder aanmoedigend publiek. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om ZV Hydra, de Gemertse zwemvereniging, zondag 17 april aan te komen moedigen. Aanvang is om 12.45 uur het inzwemmen (warming-up) en om 13.15 uur brandt de wedstrijd los.

Jaarbesten gehuldigd tijdens de algemene ledenvergadering

Tijdens de algemene ledenvergadering van zwemvereniging Hydra, gehouden op donderdag 24 maart, heeft Hydra haar jaarbesten van 2015 gehuldigd. Traditioneel is wordt deze prijs uitgereikt aan de wedstrijdzwemmers die de meeste persoonlijke records hebben gezwommen, maar het bestuur had dit jaar een verrassing dat de prijs ook uitgereikt zou worden bij de recreantenleden.

De wedstrijdzwemmers proberen elke wedstrijd hun beste tijd te verbeteren. De jaarbesten zijn de zwemmers die in 2015 de meeste persoonlijke records hebben gezwommen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de algemene ledenvergadering.

Bij de dames van de wedstrijdgroep was het spannend en lag de top 3 heel dicht bij elkaar. Uiteindelijk ging de eer naar Sharon Snijders die met 33 persoonlijke records zich jaarbeste van 2015 mag noemen. De nummer twee en drie zijn Silke van de Weijer en Lisa de Groot met respectievelijk 32 en 30 pr’s. Ook bij de heren was de spanning van de gezichten af te lezen toen er nog drie namen genoemd moesten worden. Uiteindelijk moesten Bjarn Martens (25 pr’s) en Cas de Groot (31 pr’s) de meerdere erkennen in Rens Martens, die met maar liefst 38 pr’s de prijs in ontvangst mocht nemen.

De recreanten van Hydra zwemmen ook 7 wedstrijden per jaar, het zogenoemde tijdzwemmen. Tijdens het tijdzwemmen kunnen zij ook persoonlijke records zwemmen, welke sinds dit seizoen een pr-stempel opleveren op de uitslag. Omdat de jeugdigen recreanten niet aanwezig zijn tijdens de algemene ledenvergadering, werd de uitslag nog even geheim gehouden en werden de prijzen uitgereikt op zondag 3 maart, in de pauze van de tijdzwem-wedstrijd.

Bij de meisjes was de eer om als eerste recreantzwemmer de titel jaarbeste te ontvangen aan Daisy van der Zanden, die in 2015 haar tijden 20 keer heeft verbeterd. Bij de jongens mocht Daniël van Dijk, goed voor 21 pr’s, de prijs in ontvangst nemen.

Jaarbesten bij de recreanten: Daisy van der Zanden en Daniël van Dijk

Alle vier de jaarbesten hebben een mooie beker in ontvangst mogen namen en hun namen zijn bijgeschreven in de wisselschalen voor de jaarbesten van de wedstrijdgroep en de recreanten van Hydra.

Naast de jaarbeste wordt er ook altijd een techniekbeker/motivatieprijs uitgereikt. Dit is een aanmoediging voor de zwemmer die in het afgelopen jaar de beste vooruitgang in techniek heeft weten te behalen. Hoofdtrainer Alex Engels gaf vooraf al aan dat hij een beetje moeite had met de benaming van de prijs, die altijd door de trainersgroep wordt uitgereikt. Kijkend naar de meeste vooruitgang had hij geen andere keus dan dit jaar niet één zwemmer te nomineren, maar een heel gezin. Assistent trainer en vader Haico Martens mocht samen met zoons Rens en Bjarn naar voren komen om de wisselbeker in ontvangst te mogen namen. Een verassing voor alle aanwezigen, maar zeker een verdiende prijs.

11 Hydra zwemmers geslaagd voor hun zwemdiploma

Op zaterdag 19 maart 2016 werd er weer afgezwommen bij zwemvereniging Hydra. Deze middag waren er 11 zwemmers die op mochten voor hun zwemdiploma. Er waren zwemmers voor zwemdiploma C en zwemvaardigheid 1, 2 en 3.

De laatste keer afzwemmen was al weer vier maanden geleden, en in die tijd hebben alle zwemmers hard getraind voor hun volgende diploma. De trainers hebben er in die tijd hard aan gewerkt om de kinderen weer klaar te stomen voor het volgende diploma.

Onder toeziend oog van toegestroomde ouders en grootouders mochten de kinderen laten zien wat ze geleerd hebben. Examinator Inge Fransen wist in een uur alle zwemmers te controleren. Daarna was het afwachten in spanning of het diploma was behaald.

De spanning bleek voor niets, want wederom waren alle kinderen geslaagd voor hun diploma:

Hydra wint 4e competitieronde en verstevigt koppositie

Zondag 6 maart heeft de wedstrijdgroep van ZV Hydra goede zaken gedaan voor de competitie. Deze wedstrijd, dichtbij gezwommen in Helmond, zwom Hydra samen met een aantal teams uit de middenmoot van de competitie. Op alle afstanden moest dus als eerste aangetikt worden.

Tijdens de wedstrijd hielden de coaches continu de puntentelling in de gaten. Persoonlijke records waren goed voor de punten, maar niet alle zwemmers haalde hun inschrijftijden, waardoor halverwege de wedstrijd het totale team van Hydra 3 seconden langzamer was dan vooraf berekend. Dat is gevaarlijk met de nummer 2 in de competitie op slechts 16 seconden achterstand.

Na de korte pauze begon het al veel rooskleuriger uit te zien. Door een paar uitstekende persoonlijke prestaties, zoals persoonlijke records van 3 tot maar liefst 20 seconden, werd er al snel onder de vooraf berekende puntentelling gedoken (zo weinig mogelijk punten is het doel).

Aan het eind van de wedstrijd kon de balans opgemaakt worden. Hydra won alle drie de estafettes en er werd over het algemeen goed gezwommen. Dit resulteerde in een 25 seconden winst t.o.v. de inschrijftijden. Coaches tevreden, maar nog in het ongewisse wat de concurrentie had gedaan.

Rond 21.45 uur zondagavond waren alle uitslagen binnen en ging het op de social media meteen rond: we staan nog steeds bovenaan! Hydra wist namelijk ook deze vierde ronde te winnen en vergroot haar voorsprong tot bijna 100 seconden op de nummer 2, De Rog uit Weert.

Met nog één wedstrijd voor de boeg, maar Hydra grote kans om kampioen te worden in de D2 competitie. Een voorsprong van 100 seconden zou voldoende moeten zijn om volgende maand de overwinning binnen te slepen.

De opgave voor de zwemmers van Hydra is om allemaal dicht bij de persoonlijke records te zwemmen, maar voornamelijk om geen diskwalificaties te veroorzaken. De 5e en laatste competitiewedstrijd wordt op 17 april gezwommen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Een snel zwembad en natuurlijk een hele mooie plek om kampioen te worden.

Hydra behoudt de koppositie in de zwemcompetitie

Zondag 17 januari was het strijdtoneel in zwembad “De Albatros” in Eersel. Bij het zwembad aangekomen bleek het geen albatros maar een klein kapmeeuwtje; het bad leek niet direct geschikt voor snelle tijden. Het had maar 3 banen, welke nog wat smaller waren dan gebruikelijk. Ook waren de kanten erg hoog, dus niet echt wat we gewend zijn. Ondanks dat het bad in Gemert ook niet optimaal te noemen is, was dit wel erg miniem.

Vol goede moed gingen de zwemmers aan de bak om een goede prestatie neer te zetten. Er waren enkele zwemmers die niet echt fit waren en/of een lichte blessure hadden, maar het zouden geen echte Hydra-zwemmers zijn als ze er niet toch voor gingen.

De insteek voor de coaches was dat er in ieder geval rond de 2650 punten mochten worden gescoord. Op zich al een hele uitdaging want dit zou een verbetering van 121 punten (4.4%) ten opzichte van vorig seizoen zijn. Het puntenaantal van de competitie wordt berekend door de gezwommen tijden van de snelste zwemmers in alle leeftijdscategorieën bij elkaar op te tellen. Hoe lager, hoe beter dus.

De wedstrijd verliep goed; een enkele diskwalificatie; een enkele zwemmer boven zijn of haar PR maar ook enkele hele mooie tijdsverbeteringen. Over het algemeen werd er zo rond de eigen tijden gezwommen, wat helemaal niet slecht is gezien de korte trainingsperiode sinds de laatste wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd waren de coaches al snel aan het tellen of het gestelde doel in zicht was. De verwachting was net boven de 2650 punten, maar niet veel. Het bleek uiteindelijk 2655.95 punten te zijn. Wel was er door de zwemmers van Hydra gegrossierd in medailles: 16 gouden, 9 zilveren en 2 bronzen medailles gingen mee naar Gemert. Dit nog los van de estafettes, waarbij alle snelste ploegen van Hydra de eerste plaats veroverden. Al met al had Hydra goede zaken gedaan.

Uiteraard was het toen wachten op wat de concurrentie gedaan had. Zondagavond werd het duidelijk dat één van onze naaste concurrenten (De Rog uit Weert) net ietsje sneller had gezwommen. Maar de 10 punten sneller was niet genoeg om ZV Hydra van de koppositie te stoten. Op de rest van het veld werd de voorsprong vergroot. De nummer 3 staat nu op 75 punten achterstand en de nummer 4 zelfs op 265 punten.

De strijd om het kampioenschap gaat nu met name tussen De Rog uit Weert en ZV Hydra uit ons eigen Gemert. Zondag 6 maart is de volgende wedstrijd. Wij kijken er al naar uit om dan onze koppositie te versterken.

Bekijk hier de wedstrijduitslag van de 3e competitie
Bekijk hier de actuele stand van de 2e klasse Regio Zuid

ZV Hydra haalt 8 medailles naar Gemert op Brabantse kampioenschappen

Op zaterdag 9 en zondag 10 januari werden in Roosendaal de Brabantse Winter Kampioenschappen gezwommen. Hydra deed dit jaar mee met 8 individuele zwemmers op totaal 24 starts en met 5 estafetteploegen. Hiermee is het BWK team van Hydra meer dan verdubbeld t.o.v. vorig jaar!

Op de BWK worden alle 100 meter afstanden gezwommen, en de 200m wisselslag. Samen met de sprintkampioenschappen afgelopen november vormen deze kampioenschappen op de korte baan (25-meter bad). Voorafgaand aan de wedstrijd was al bekend dat er wat medaillekansen waren. Vorig jaar had Hydra een Brabants kampioen afgeleverd, dus werd dit jaar gehoopt op verlenging van deze titel.

Het eindresultaat na twee dagen zwemmen was 8 medailles. Silke van de Weijer won zilver op de 100m vlinderslag en brons op de 100m rugslag. Helaas dus geen verlenging van haar titel op de vlinderslag, maar met een medaille en PR toch zeer tevreden. Op de andere drie slagen sloot ze goed aan bij de top 3. Bjarn Martens, de jongste zwemmer van Hydra die zich had gekwalificeerd, wist ook een zilveren medaille te behalen op de afstand 100m rugslag. Op de 100m vrije slag zwom hij ook een PR, maar moest genoegen nemen met een vijfde plek.

De meeste medailles werden behaald door Sjoerd Rooijackers die afgelopen weekend zijn eerste Brabantse kampioenschappen zwom. Hij komt uit in de S10 klasse en wist daar twee gouden en drie zilveren medailles te behalen. Hij werd kampioen gekroond op de 200m wisselslag en 100m vlinderslag. Sjoerd beschrijft deze eerste kampioenschappen als een ‘rollercoaster’. Overdonderd door de vele medailles besluit hij de Nederlandse jeugdkampioenschap later deze maand over te slaan en zich te focussen op de NK lange baan deze zomer. Hij hoopt daar op meer concurrentie in zijn klasse.

Foto 1: Bjarn Martens (links). Foto 2: Sjoerd Rooijackers (derde van links). Foto 3: Silke van de Weijer (links).

Naast de medaillewinnaars kwamen namen Hydra ook Silke Aben (100m vlinder), Cas de Groot (100m rug, 100m vlinder, 100m vrije slag), Brian van Gennip(100m school), Rens Martens (100m rug, 100m vlinder, 100m school, 100m vrije slag, 200m wisselslag) en Niek Kouwenberg (100m vlinder) in actie. Allen zwommen goede tijden met hier-en-daar een persoonlijk record. Veel zwemmers wisten de top 10 van Brabant in hun leeftijd te benaderen.

Op beide dagen werd er afgesloten met estafettes. Namens Hydra verschenen aan de start: 4x100m vrije slag heren: Sander van Dijck, Niels Saes, Cas de Groot en Rens Martens. 4x100m wisselslag dames: Sharon Snijders, Lisa de Groot, Silke van de Weijer en Pleun de Rooi. 4x100m wisselslag heren team 1: Sander van Dijck, Rens Martens, Cas de Groot en Niels Saes. 4x100m wisselslag heren team 2: Koen Wessels, Brian van Gennip, Niek Kouwenberg en Mathieu van der Ven. 4x100m wisselslag heren team 3: Jeroen van den Corput, Wouter Wessels, Erwin van Lieshout en Jop de Wit. De estafetteploegen van Hydra maakten helaas geen kans op medailles en daarom was het advies van de coaches om maar gewoon plezier te hebben.

Hydra eindigde uiteindelijk in het medailleklassement dicht tegen de topteams van Brabant aan. Een superprestatie, vooral gezien de topteams van Brabant wel 20 uur in de week trainen in tegenstelling tot de kleine 3 uur die er in Gemert gezwommen worden. Helaas viel het aantal persoonlijke records tegen, maar het hele team heeft goed stand gehouden.

Komend weekend ligt de focus weer op de competitie waar Hydra de derde wedstrijd van het seizoen zwemt. De ruim 50 zwemmers van Hydra hebben een koppositie te verdedigen, want na twee van de vijf wedstrijden ligt Hydra op de eerste plek.

Silke van de Weijer uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar!

Op maandag 11 januari vond in De Eendracht het jaarlijkse sportgala plaats van de gemeente Gemert-Bakel. Hier werden alle sportkampioenen van 2015 gehuldigd, waaronder oud-Hydra zwemmer (en nog steeds vrijwilliger) Simon Cornelissen.

Aansluiten in de theaterzaal werden de prijzen uitgereikt aan het sporttalent, de sportman en -vrouw, het sportteam en -vereniging van 2015. Silke van de Weijer, nog te jong om gehuldigd te worden als kampioen, was genomineerd voor sporttalent van het jaar. Zij was in 2015 namelijk Brabants kampioen geworden op de 100m vlinderslag, haalde daarnaast nog twee zilveren en twee bronzen medailles en kwalificeerde zich voor de Nederlandse kampioenschappen.

De aanwezige familieleden, vrienden en teamgenoten gingen uit hun dak toen de naam van Silke uit de gouden enveloppe kwam. Zij krijgt de vlag van Gemert-Bakel uitgereikt om de volgende keer dat zij (Brabants) kampioen wordt met trots de gemeente op de kaart te zetten. Laten we hopen dat ze in 2016 de successen van 2015 kan voortzetten.

Namens iedereen bij Hydra: Gefeliciteerd Silke!

« 2015 - 2017 »

Snel naar

Vrienden van Hydra